Trónfosztás a debreceni 3X3 World Tour Masters-on

Izgalmas mérkőzésekkel zárult a World Tour Masters debreceni fordulója. A lelátókat újfent színültig megtöltő publikum több utolsó pillanatban eldőlő mérkőzést is láthatott, ráadásul látványos megmozdulásokban sem volt hiány. A tornán végül trónfosztásra került sor, hiszen a tavalyi győztes, világelső Novi Sad-ot az elődöntőben legyőzte a szintén újvidéki Liman, a döntőben pedig a másik nagy esélyes Ljubljanát is két vállra fektették.
Magyar csapat nélkül kezdődött a World Tour Masters negyeddöntője, hiszen a Budapest néven induló magyar válogatott két szoros mérkőzésen alulmaradt a csoportban, ezzel búcsúzott a további küzdelmektől. A legjobb nyolc közötti csaták különösebb meglepetés nélkül zajlottak le, hiszen mind a négy csoportgyőztes továbbjutott. A legnagyobb izgalmakat a lett Riga és a Monaco összecsapása hozta, a végig kiélezett találkozón az utolsó tíz másodpercben mindkét gárda dobhatott a győzelemért, de végül hosszabbításra került sor. Ezekben az esetekben az a csapat nyer, aki először szerez két pontot, ez pedig az esélyesebb letteknek sikerült.

Az elődöntők első felvonásán két újvidékről érkező gárda csapott össze, a világelső Novi Sad Alwahda és a tornán eddig nagyon magabiztos Liman. Látszott a feleken, hogy jól ismerik egymást, de a bemutatás során tapasztalható barátságos légkör valóságos háborúba csapott át a kezdősípszó előtt. Az eredmény meglepetésre végig szoros volt, sőt az esélytelenebbnek vélt Liman egy végjátékban dobott kosárral a maga javára fordította a mérkőzést, és így búcsúztatta az idén már három Wold Tourt is nyerő első kiemeltet. A második elődöntő jóval egyoldalúbbnak indult, a másik nagy esélyes Ljubljana gyakorlatilag végig vezetett a Riga ellen, de a hatpontos előnyüket elszórakozták a végére. Olyannyira, hogy 20-20-nál már döntetlen volt az állás, így az első kosár döntött. Ezt azonban a szlovénok szerezték, így tavalyhoz hasonlóan ezúttal is szerb-szlovén döntőt láthatott a debreceni publikum.

3x3wtA döntő előtt még a zsákolóversenynek tapsolhatott az ismét szép számban kilátogató közönség, a versenyt az ukrán Dmitry Kryvenko nyerte. Talán még a látványos megmozduláson járt a Ljubljana játékosainak esze, hiszen nagyon beragadtak a kezdésnél, két perc után már 9-2-es hátrányban voltak. Hiába jöttek fel többször is 4-5 pontos távolságba, az extázisban játszó Liman nagyon hatékony támadójátékkal felőrölte őket. Az utolsó támadás végén egy bődületes zsákolással tették fel az i-re a pontot, megnyerve ezzel történetük első World Tour Masters fordulóját. A Ljubljana tavalyhoz hasonlóan idén is második lett a Cívisvárosban, és 2016 után ismét egy újvédéki együttestől kaptak ki a fináléban.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*